#BackToSchool - Study + Organization tips ♥

Zdravo svima. :)

 Ovo je pretposlednji post #BackToSchool serije postova. Malo mi je iskreno žao što privodim kraju sve ove postove vezane za školu, ali tako je kako je. No, nadam se da će vam ovaj post biti od koristi jer ću se zaista potruditi da obuhvatim sve moguće savete za učenje i organizaciju u samo jednom postu - koji neće, nadam se, biti toliko predug da će vam dosaditi dok ga čitate. :)

                   #BackToSchool GIVEAWAY - ovde ♥

Well, let's go...

#1 Pronadji kutak u sobi/kući za učenje

  Najvažnije je da vam bude udobno dok učite i da vam je prostor u kojem učite dovoljno osvetljen. Iskreno vam preporučujem da učite u svojoj sobi ili u nekoj sobi gde vas niko ne može ometati. Ukoliko učite u svojoj sobi, najbolje je da to radite za radnim stolom. Takođe, važno je i da vam radni sto bude osvetljen tako da je najbolje da stoji blizu prozora. Savetujem vam i da sklonite svu tehnologiju sa stola za kojim učite poput mobilnog telefona, lap-topa, tableta itd. Samo će vas ometati i nećete moći ostati koncentrisani i fokusirani. Savetujem vam i da vam stolica u kojoj sedite bude što udobnija jer je važno da se osećate dobro, a ne da vas nakon mukotrpnih sat-dva učenja još i boli kičma. Takođe je važno da imate dovoljno prostora i da vam sto za kojim učite bude čist i da na njemu stoje samo najpotrebnije stvari. :)

#2 Slušajte neku klasičnu muziku

  Ukoliko ste tip koji ne može da živi bez muzike i ukoliko vam ona pomaže dok učite, preporučila bih vam neku klasičnu muziku i laganu muziku jer će vas opustiti i neće vam smetati, već će vam dosta pomoći da ostanete fokusirani. :)

#3 Ponesite sve što vam je potrebno sa sobom

  Potrudite se da ponesete sve što vam je potrebno sa sobom kako se ne biste hiljadu puta šetkali i kako ne biste prekidali hiljadu puta učenje jer vam zatreba nešto. Dakle, ponesite sve knjige iz kojih trebate da učite, sve sveske u kojima morate napisati domaći, pernicu punu olovaka, rezač, hemijsku, gumicu, markere itd... Ponekada je čak i dobro da imate telefon pored sebe jer će vam možda trebati pomoć online oko nekog zadatka itd. Ali obavezno isključite zvuk ako odlučite da ga ipak držite pored sebe dok učite ili pišete domaći. :)

#4 Uvek pišite ključne reči ili neke važne datume na papiriće

  Nisam znala kako da prevedem "flashcards" na srpski jezik pa zato ovaj podnaslov zvuči možda malo čudno. Dakle, ja vam preporučujem da sve važne datume (ukoliko učite istoriju) i pojmove, ključne reči, formule ili bilo šta što ne možete lako zapamtiti, napišete da one male lepljive papiriće ili na obične papire. Ukoliko koristite lepljive papiriće, zalepite ih na vrata od sobe, ogledalo ispred kog se sređujete ili na ormar kako bi kada god vidite te papiriće zapravo i pročitali ono što ste napisali i tako će te to i lakše zapamtiti. Isto važi i za papiriće, dakle ponesite ih sa sobom i jednostavno čitajte sa njih pred neki test, dok leškarite u krevetu, dok se sređujete itd. Zaista je meni to mnogo pomoglo protekle školske godine, pogotovo dok sam se pripremala za prijemni.

#5 Napravite "To Do" listu

  Kada god imate previše stvari da uradite, napravite "To Do" listu i zalepite ili je okačite na neko vidno mesto i kada ne možete da se setite šta treba da uradite jednostavno pogledajte šta ste napisali na vašoj "To Do" listi i tako će te sve stići na vreme, nećete ništa zaboraviti i ostaćete organizovani tokom celog dana/nedelje. :)

#6 Podvucite markerima sve bitne pojmove ili delove pasosa koji treba da naučite

  Naučnici su dokazali da ako nešto zapravo podvučemo makerkom i učinimo ga malo zanimljivijim, možemo i lakše naučiti. Sigurno ste se pitali kako možete zapamtiti milion tekstova pesama, a ne možete zapamtiti jednu jedinu lekciju iz fizike. Odgovor je jednostavan, muzika je nešto što vas zanima, dok je učenje npr. lekcije iz fizike dosadno i nije vam zanimljivo i zato vaš mozak automatski misli da to nešto nije ni zapravo bitno i uprkos svom vašem trudu nećete uvek uspeti da zapamtite sve što poželite. Zato možete podvlačiti veselim bojama markera sve što vam je bitno ili sve što vam je teško da zapamtite i tako će te samu sebe navesti da zapravo to nešto i naučite! :)

#7 Napravite planer

  Planer je nešto što bi svaki đak/student trebao da ima. Dakle, možete iskoristiti i običnu svesku kao planer ali se potrudite da je makar lepo ukrasite kako bi vam privukla pažnju. Dakle, zapisujte u taj planer sve važne stvari, datume, sve što bi trebalo da zapamtite i uradite. Ja čak ponekad koristim i planer kao svesku za beleške pa ga u većini slučajeva i ponesem u školu kako bi mi sve bitne stvari bile na jednom mestu. :)

#8 Nagradite sebe - Kategorija br. 1 (slatkiši, grickalice...)

  Ovo je nešto za šta verujem da će svima vama pomoći. Kada učite 2-3 sata važno je da pravite pauze. Na svakih pola sata, napravite pauzu od pet do deset minuta. Kada pravite pauzu, nagradite sebe nekom bombonom ili čokoladicom i tako će te sebe motivisati za dalje učenje. Mislim da je ovo definitivno najgenijalniji savet za koji znam i mogu vam i sama potvrditi da pomaže. :)

 Kategorija br. 2

  Možete sebe nagraditi na malo drugačiji način. Kada učite mnogo duže nego obično ili kada pišete neki sastav ili dugačak domaći, pauze mogu trajati malo duže. Možete sebe nagraditi gledanjem jednog jutjub videa, čitanjem nekog posta na blogu, jednom epizodom vaše omiljene serije ili nečim što je slično tome. Kao i prethodna kategorija nagrađivanja i ova je zaista genijalna i mislim da je možda i delotvornija od prethodne jer će te se zaista opustiti i bićete spremni za nastavak učenja. :)

#9 Žvaćite žvake

  Znam da ovo zvuči jako čudno i da verovatno većina vas misli da ovo nema nikakve veze sa školom, ali ovo je definitivno najbolji savet za koji ja znam. Kada budete učili neku lekciju, žvaćite žvaku i zatim kada budete trebali u školi da odgovarate tu lekciju ili kada budete trebali da radite test, jednostavno žvaćite žvaku istog ukusa i ona će vam pomoći da se prisetite onoga što ste učili dok ste je žvakali. Znam da zvuči glupo i nestvarno, ali zaista pomaže i to su čak i naučnici dokazali. ♥

#10 Učite u društvu
  Meni je iskreno zabavnije da učim sa nekom prijateljicom ili prijateljem nego sama i uglavnom mnogo više stvari zapamtim nego kada učim sama. Mada u nekim situjacijama mi se dogodilo da to učenje zapravo prestane da bude učenje i postane zabava jer obično kroz učenje krenemo sa nekom pričom i zatim ostavimo i sveske i knjige i krenemo da gledamo seriju ili krenemo na tračaranje nekih osoba iz škole. Moj vam je savet ipak da naučite sve to pre nego što pozovete prijateljicu/prijatelja i da kada ona/ona dođe jednostavno samo ponovite gradivo tako što ispitujete jedna drugu/jedno drugog. Definitivno će vam to pomoći jer će te kasnije znati šta treba još da ponovite, a šta ste definitivno naučili i tako ne morate ponavljati svo gradivo milion puta. :)

                   #BackToSchool GIVEAWAY - ovde ♥

To bi bilo to za ovaj post. Nadam se da vam se dopada i da sam vam barem malo pomogla. ♥
Podelite sa mnom vaša mišljenja u komentarima. :*

Instagram: @milicastanisic00
Facebook page: Style On First Place
We ♥ It: milica2000ms

Voli vas vaša,


Comments

  1. Super , saveti su odlični , ovo za žvake sam i ja davno čula i probala - zaista radi ! :) ♥

    http://janacornerfashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Sjajni saveti!
    Počeću da ih primenjujem u osmom razredu!

    Flyovanje.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Nadam se da će ti biti od pomoći. <33

      Delete
  3. Odlicni saveti,ja obozavam kada ucim u drustvu jer tada najvise i nacucim <3

    outfit post na mom blogu:

    tijanaqueenoffashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Super post,svi saveti su odlicni i sigurno ce mi koristiti <3 :)!

    perfecthigh136.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Super post! :)♥

    http://sarahmakeupp.blogspot.com - giveaway u toku!

    ReplyDelete
  6. Saveti su genijalni! Bas si se potrudila oko ovog posta. Sve sto si opisala ja odavno vec primenjujem i zaista pomaze. Ovo za zvakace gume nisam znala, ali verujem da pomaze i sigurno cu tako i raditi. Planer mi nije potreban, ali kada vidim ovaj na slici kako je lepo uredjen prosto pozelim jedan takav. Odlicno zaista! ♥:)x

    ReplyDelete
  7. Sve je sjajno, samo ja ne bih ponela telefon sa sobom, jer mi bas uvek odvuce paznju. :)

    Novi post ➡ shineperfection.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Angelina. Da, i meni smeta, ali neko ipak može da ga ponese i da ga koristi samo za neke podatke koji su mu potrebni, a da mu pritom ne odvuku pažnju neke aplikacije na mobilnom itd. <33

      Delete
  8. Sjajan post: Veoma korisni savjeti :)
    Pogledajte moj novi post http://fabuloussanja.blogspot.com/2015/08/savjeti-za-uspjesan-prvi-dan-u-srednjoj.html ♥

    ReplyDelete
  9. Zaista su korisni saveti,i verujem da ce posluziti.♥

    Poseti moj blog-spomenula sam te-http://forgirlsonly-ofg.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Željena, nadam se da će ti pomoći. <33

      Delete
  10. Mici, saveti su stvarno super ♥ Ja izbegavam da slušam muziku, jer mi odvlači pažnju, mada znam da ima onih kojima prija :) Takođe, tokom pauze nikada ne prilazim laptopu, jer ako uzmem pauzu da pogledam jedan video, na kraju pogledam bar 5 videa i vreme prođe za čas :D Pre sam za petominutne pauze za kraću šetnju do kuhinje i nazad :D ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Anjice! Razumemo se u potpunosti, ali bar ću se ove školske godine potruditi da se oslobodim nekih loših navika, pa se nadam da neću baš provoditi puno vremena za kompjuterom. <33

      Delete
  11. Saveti su super!Ja sebi dajem motivaciju u vidu slatkisa ili videa <3

    http://thewhiteandgold.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Sjajni saveti, Mico. Moj način učenja je jako sličan ovome koji si ti navela, ali ja dodajem još par sitnica. Mnogo mi se dopada post i slažem se sa tobom u svemu. :)

    marsylylife.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Marijana na divnom komentaru! <33

      Delete
  13. Savjeti su vrhunski! Baš bih htjela probati ovo sa žvakom, ali ne mogu zbog aparatića. :/

    troiscorner.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopadaju i nadam se da će ti biti od pomoći! Žao mi je što ne možeš to isprobati, ali biće sigurno još puno prilika za to, zato "don't worry". <33

      Delete
  14. Divan post Mici! Dala si nam odlične savjete, pokušaću da ih sve upražnjavam. Hvala ti. ♥

    allforyou23.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Odličan post :)Hvala na odličnim savetima :)
    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Post je odlican, vecinu savjeta vec znam i cesto koristim. S nekima sam prestala (jer sam zaboravila na njih xD), no potrudit cu se primijenjivati ih kada skola ponovno pocme. (mi, hvala ministarstvu, imamo jos tjesan dana vremena da se psihicki spremimo)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Lina! Blago Vama, sve bih dala na još nedelju dana raspusta. <33

      Delete
  17. Hi

    Thanks for following me. I've now followed you back on GFC (#262 follower), G+ and Instagram.

    vivianista.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!