How I make banner for my blog ♥

Сайн байна уу! (mongolski) :)

Posle dužeg vremena sam odlučila da napišem jedan post koji će bar nekome biti od pomoći. Mnogo vas mi je u poslednje vreme poslalo mail sa pitanjem kako ja pravim banner. Kako ne bih pojedinačno svima odgovarala, došla sam na ideju da napišem ovaj post. Stvarno sam se potrudila da svaki deo ove radnje i uslikam kako bi vam bilo lakše da razumete. Ukoliko želite više ovakvih "tips & tricks" postova, obavezno u komentaru ovog posta mi to naznačite. :)

Well, let's go...

#1 PicMonkey

 Prvo je potrebno da pristupite sajtu PicMonkey. Sajt je potpuno besplatan i ne unosi viruse ili bilo šta drugo. Inače, postoji opcija za jedan mesec besplatnog royalty članstva za sve nove članove. Ja sam taj mesečni plan već iskoristila, tako da zato ćete imati prilike da uočite reklame sa desne strane fotografija koje slede. Dakle, kada smo to razjasnili, vreme je da započnemo pravljenje bannera. Kada uđete na taj sajt, kliknite na ikonicu "Design" kao što je naznačeno strelicom na fotografiji.

#2 Transparent canvas

  Zatim će vam se otvoriti ovaj "prozorčić" sa leve strane na kome piše "Canvas color". Vama će tada pozadina biti bela, a to ne želimo. Da bi vam postala transparentna/providna kao na slici iznad, jednostavno obeležite opciju "Transparent canvas" koja je naznačena crnom strelicom na slici iznad i tada će vam pozadina biti prekrivena ovim kvadratićima. Kako biste to sačuvali, jednostavno kliknite na gumb "Apply" koji je takođe naznačen crnom strelicom. :)

#3 Crop

 Da bi naš banner odgovarao veličini naslovne koja je predviđena za svaki blog i kako bi se savršeno uklopio, moramo da ga isečemo u odgovarajuću veličinu. Tu nastupa opcija zvana "Crop" koja se nalazi u prvom redu sa leve strane (ikonica je naznačena crnom strelicom na slici iznad). Zatim u prostoru gde se nalaze pikseli t.j. ova dva pravougaonika između kojih se nalazi znak "x" ukucajte sledeće: u prvom pravougaoniku - 2000, a u drugom - 900. Ako niste razumeli o čemu pišem, pogledajte fotografiju i naznačene ikonice crnim pravougaonikom. Kada to uradite, jednostavno kliknite na gumb "Apply" kako biste sačuvali takvu, isečenu podlogu. :)

#4 Text

 Kada ste konačno dobili oblik prave podloge, t.j. podloge oblika pravougaonika možete započeti sa dodavanjem imena vašeg bloga kao i sa dodavanjem ostalih ukrasa. Kako biste dodali neki tekst, t.j. ime bloga, jednostavno kliknite na četvrtu opciju sa leve strane koja se zove "Tt" (označena je crnom strelicom) i zatim kliknite na gumb "Add Text" koji je takođe naznačen crnom strelicom. I nakon toga odaberite font slova koji želite. U ovom slučaju ja sam izabrala "Sacramento" jer mi se u poslednje vreme taj font baš dopada. Kada pronađete font koji vam se dopada kliknite na njega i zatim u gumbu koji vam se pojavio na podlozi ukucajte željeni tekst (ime bloga). *Sve opcije su naznačene  crnim strelicama na slici iznad.

#5 Size of text

 Sledeća veoma bitna stvar je veličina teksta. Kako bi vam izašao ovaj beli gumb sa različitim opcijama za uređivanje teksta kao što je izašao meni sa leve strane, jednostavno kliknite bilo gde na tekst koji ste upravo ukucali. Onda kod opcije size gde se nalazi ovaj pravougaonik ukucajte veličinu "222" i jednostavno kliknite Enter na tastaturi i slova će vam se povećati (sve imate označeno crnim strelicama i crnim pravougaonikom na slici iznad). P.S. Ukoliko vam je naziv bloga dosta duži verovatno neće moći da vam stane, zato možete smanjiti veličinu teksta. Ovu brojku "222" sam samo ja dala kao primer. :)

#6 Overlays

 Ovo je opcija koja nije obavezna, ali dosta doprinosi izgledu samog bannera. Dakle, kada završite sa dodavanjem i uređivanjem teksta na vašoj podlozi, sledi njeno uređivanje. Kliknite na petu opciju sa leve strane gde je naslikan leptir (označen je crnom strelicom na slici iznad). Možete izabrati neke ukrase koji su vam ponuđeni, a možete i skinuti neke na svoj kompjuter i zatim njih iskoristiti. Slatke "tumblr" stikere čija je pozadina transparentna možete pronaći ukoliko na gooogle-u ukucate "tumblr png". Uđete u opciju google slike i pronađete stiker koji vam se dopada i sačuvate ga na kompjuter. Ako želite njime da ukrasite vaš banner, jednostavno kliknite na opciju "Your Own" koja je naznačena crnom strelicom na slici iznad.

#7 Choose your overlays

 Zatim sledi odabir i dodavanje vaših stikera. Kada kliknete na onu opciju koja sam malo pre pomenula, koja se zove "Your overlays" otvoriće vam se ovakav prozor kao na slici iznad. Sve što vi treba da uradite je da otvorite folder u kojem ste sačuvali stiker. Kada pronađete željeni stiker, kliknite na njega dva puta ili jednom pa na gumb "open" (sve je naznačeno na slici crnim strelicama i crnim pravouganoikom). P.S. Možete ovaj proces ponoviti koliko god hoćete puta, pa samim tim možete dodati koliko god hoćete stikera.

#8 Overlays

 Na primer, ja sam dodala dva stikera i možete pogledati kako bi to izgledalo na slici iznad (stikeri su naznačeni crnim strelicama). Može da se desi da su stikeri previše mali, pa ih možete povećati na sledeći način. Kliknite na stiker i zatim na kružić koji će vam se pojaviti na samoj ivici u levom gornjem uglu, jednostavno kliknite i "povucite ga" na gore (sve je objašenjeno na gifu ispod):


#9 Add text

 Ukoliko želite možete dodati i pod naslov bloga ili inspirativnu poruku vašeg bloga po kojoj će vaš blog biti prepoznatljiv. Ja sam odabrala inspirativnu poruku "Just be unique". Takav tekst dodajete na isti način kao i prvobitan tekst t.j. ime vašeg bloga. Jednostavno kliknite na petu opciju t,j. "Tt" opciju sa leve strane. Kliknite na gumb "Add text" i izaberite font koji želite. Ja sam odabrala "Learning Curve". Ukucajte željeni tekst u pravougaoniku koji vam se bude pojavio na podlozi i font povećajte koliko god želite kako bi vam se uklopio. Ja sam povećala na brojku od "188" (sve vam je naznačeno crnim strelicama i crnim pravouganoikom). :)

#10 Save

 Sve što sada treba da uradite je da sačuvate vaš banner na kompjuter. Kliknite na zeleni gumb u gornjem delu iznad bannera na kojem piše belim slovima "Save". Sačekajte nekoliko sekundi i onda će vam se pojaviti sledeća opcija. P.S. Sve je naznačeno na slici iznad.

#11 Save to my computer

 Pojaviće vam se opcija sa leve strane u donjem uglu na kojoj piše "Save to my computer". Kliknite tu i izberite mesto na kojem će te sačuvati banner i samo ga sačuvajte tako što će te kliknuti na dugme "Save" koje će vam se pojaviti na prozorčiću. :)

Ukoliko vam nije jasno kako da namestite banner na blog, objasniću vam ukratko.
Dakle, uđite na blogger, zatim na vaš blog, onda kliknite na opciju "Izgled". Kada vam se otvori onaj šablon, pronađite pravougaonik na kojem piše "Header" i na desnom kraju tog pravougaonika kliknite na opciju koja je napisana plavim slovima i naziva se "izmeni". Izaći će vam mali prozorčić. Obeležite opciju "Sa vašeg računara", zatim opciju "Umesto naslova i opisa" i opciju "Umanji da se uklopi" i tek onda kliknite na gumb pod nazivom "Choose File". Izaći će vam jedan prozorčić i onda vi pronađite gde se sačuvali vaš banner na kompjuteru i kada ga pronađete, kliknite  dva puta na njega ili jednom pa na gumb "open". Sačekajte da se banner učita i kada se učita onda jednostavno sačuvajte banner klikom na narandžasti gumb "sačuvaj" i za svaki slučaj, na kraju kliknite i na glavni gumb za čuvanje celog izgleda bloga t.j. na narandžasti gumb u gornjem desnom uglu "Sačuvaj raspored". :)
Ukoliko niste razmeli, pogledajte gif ispod:



To bi bilo to. Zaista sam se potrudila da vam sve pojasnim tako da svi razumete, nadam se da sam uspela u tome i da sam barem nekom pomogla! ♥
Podelite sa mnom vaša mišljenja u komentarima. :)

Instagram: @kreativnavila
Facebook page: Style On First Place
We ♥ It: kreativnavila
Twitter: @kreativnavila

Voli vas vaša,



Comments

  1. Odličan post, veoma koristan! Ubrzo ću mijenjati izgled bloga, pa si mi dala inspiraciju. I ja sam dosadašnje bannere izrađivala u PicMonkey-u, po meni je on najbolji online editor! ❤❤❤

    zarinkutak.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Zara! Drago mi je da delimo isto mišljenje što se tiče PicMonkey-a. <33

      Delete
  2. wau, moram reci da je ovo stvarno jedan ozbiljan i dobro objasnjen pristup o tome kako da konacno promenim svoj naziv, hvala meni je ovo stvarno bilo potrebno!
    http://highheelpoodl.blogspot.rs/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi Isidora! Drago mi je da mogu da pomognem. <33

      Delete
  3. E pa hvala ti punoo,jer upravo mijenjam blog i ovo mi je trebalo. ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, drago mi je da mogu da ti pomognem. <33

      Delete
  4. Odlican post,mnogo ce mi pomoc.Posjeti moj blog mnogo bi mi znacilo jer sam objavila prvi post
    http://girlwithstyle123.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Adna, drago mi je zbog toga! Važi. <33

      Delete
  5. Znala sam raditi bannere i sve ostalo u PicMonkeyu, no ipak mi je bilo zanimljivo čitati post i mislim da si sve odlično objasnila. :)

    ReplyDelete
  6. Love this post! :)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Toga ranije nije bilo. Ova mogućnost je skoro uvedena, ali verujem da je spasila mnogo blogere baš kao i mene!

    http://milicasdiary389.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  8. Odličan i veoma koristan post! Super Mici. ☺
    Nominovala sam te u poslednjem postu, pogledaj. ♥

    fashionholicyeahh.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Kaća i na lepim rečima i na nominaciji. Potrudiću se da tag odradim početkom decembra. <33

      Delete
  9. Svidja mi se kako pravis banner! Ja pravim preko PhotoScape i moj inspadne katastrofa. Ostane bela pozadina... :(

    Giveaway na blogu!

    sandrin-kutak.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga! Isprobaj preko PicMonkey-a, nećeš se pokajati. <33

      Delete
  10. Baner ti je presladak! Super post! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Magdalena! Drago mi je da ti se sviđa. <33

      Delete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!