Moji utisci o protekloj školskoj godini

Zdravo svima! :)
Ne mogu da verujem koliko vreme brzo prolazi, ali hajde da barem na trenutak zanemarimo tu činjenicu. Sada zvanično mogu da kažem da sam završila prvi razred srednje škole i to sa odličnim uspehom. Neću da vas lažem, bilo je izuzetno teško, no nešto kasnije ćemo o tome. U ovom postu ću vam prvenstveno pisati o tome kako je iz mog ugla izgledalo pohađanje prvog razreda medicinske škole, kakav sam uspeh postigla i kako sam se uklopila, da li sam sklopila neka nova prijateljstva itd. I sama znam kako sam se osećala prošle godine kada je bila prisutna sva ta frka oko toga da li ću se uklopiti pa sam sigurna da ću barem nekom pomoći što se tiče prevazilaženja straha koji verovatno svi vi osmaci trenutno osećate.

Well, let's go...


Hajde prvo da vas upoznam sa mojim divnim odeljenjem I6. U mojoj srednjoj školi postoji dosta obrazovanih profila, ali prošle godine kada sam se ja upisivala postojala je mogućnost i odabira smera pod nazivom "medicinska sestra - tehničar". Svi mi smo raspoređeni u dva odeljenja po 30 učenika, ja sam tada prozvana kao učenik odeljenja I6. Nas je trenutno 31, jer su se dosta njih prebacivali, dosta su pridošli itd. Uglavnom, kao što možete i sami da vidite na fotografiji iznad ima nas zaista puno i većinom su tu devojčice jer je ipak ovo jedan od specifičnijih smerova. Iako sam očekivala da ću biti kod druge profesorke/razredne, ipak imam razrednog i moram priznati da mi u početku uopšte nije bilo drago zbog toga, ali sada sam i više nego zadovoljna. Zaista sam očekivala da se neću uklopiti jer je oko mene bilo zaista mnogo nepoznatih lica, a samo nekoliko poznatih. Naravno, da nije bilo moje najbolje drugarice ko zna dokle bih danas dogurala. Već posle nekoliko dana smo se svi upoznali i tada smo svi počeli međusobno da razgovaramo i da se družimo. Ja sam već sada stekla još dve veoma dobre prijateljice tako da ne mogu biti srećnija. Drago mi je da se niko previše ne ističe i da smo svi složni tako da ni da sam birala ne bih mogla da izaberem bolje odeljenje.


Sa leve strane se nalazim ja, a odmah pored mene moja divna najbolja drugarica i još dve veoma dobre prijateljice. 

Sada ću preći da nešto što vas verovatno najviše zanima, a to su predmeti, moje mišljenje o profesorima i generalno smeru koji sam upisala.

Što se tiče samog smera "medicinska sestra - tehničar" u početku zaista nisam znala da li će mi se ta struka dopasti jer sam mislila da nisam dovoljno zrela za sve to. No, kako je vreme odmicalo u meni se budila sve jača želja i sada mogu sa sigurnošću reći da je ovo nešto čime bih se volela baviti pored toga da želim da budem stjuardesa. Ukoliko ste se i vi opredelili za ovu struku imate moju potpuno podršku, ali morate na vreme da shvatite da ova zahteva određenu dozu zrelosti i ozbiljnosti. Ipak ćete se vi baviti poslom koji obuhvata socijalnu i zdravstvenu zaštitu ljudi. 

Ne znam za ostale smerove i srednje škole, ali ove godine sam ja imala čak šesnaest predmeta, a sledeće školske godine očekujem i nešto više. To su sledeći predmeti: srpski jezik i književnost, matematika, izborni jezik (u mom slučaju - engleski), latinski jezik, fizičko vaspitanje, muzička kultura, geografija, biologija, istorija, anatomija i fiziologija, zdravstvena nega (teorija i praksa), prva pomoć, fizika, hemija i informatika. 
Od svih ovih predmeta mogu vam reći da su mi najteže pali sledeći: matematika, hemija i anatomija i fiziologija.
Moje mišljenje o stručnim predmetima:
Zdravstvena nega: Jedan od mojih najomiljenijih predmeta. Dakle, ovaj predmet se zapravo sastoji od dva segmenta, a to su teorija i praksa. Na teoriji nam predaje svo gradivo jedna profesorka, dok nam na praksi druga profesorka (med. sestra) pokazuje kako da uvežbamo sve što smo naučili i ponekad dodaje nešto što nismo spomenuli. Na praksi je obavezno nositi čistu i ispeglanu uniformu kao i dnevnik u kojem trebate upisivati detaljno sve što ste na prethodnim vežbama pokazalivali i uvežbavali. Veoma zanimljiv predmet, verujte mi.
Anatomija i fiziologija: Jedan od najtežih predmeta ikada. Lekcije na samom početku uopšte nisu toliko komplikovane i teške, ali zato čim stignete do dela gde se spominju delovima tela, kosti, mišići, organi itd. onda ovaj predmet postaje noćna mora. Moj profesor ne praktikuje usmeno već pismeno odgovaranje tako da nakon svake oblasti mi imamo test koji se sastoji od čak 34. pitanja. Najteže oblasti: kosti (lokomotorni sistem), mišići, organi za varenje (digestivni sistem). Najveći problem su zapravo latinski nazivi kojih ponekad ima stvarno previše. No, ako vam je zanimljivo da učite o čoveku i njegovog telu, onda vam ovaj predmet neće predstavljati neki poseban problem. Važno je samo da na vreme učite i da pokušate sve što učite da prepričate svojim rečima. Takođe, preporučujem vam i kupovinu anatomskog atlasa kako biste mogli lakše da naučite delove kostiju itd. jer ćete moći i vizuelno da ih zamislite.
Prva pomoć: Definitivno najinteresantniji ali i jedan od težih predmeta koji zahteva veliku odgovornost. Dakle, svakog meseca imamo blok nastave (ceo dan samo jedan predmet) i tada nam dve med. sestre koje imaju dosta iskustva u radu predaju lekcije tako što nam i teorijski sve ispričaju i pojasne, ali i praktično pokažu kako bismo sve to uvežbali. Jeste teško da se sve to nauči, ali kada se nauči onda ostaje za ceo život i veoma je lepo kada u svakoj situaciji vi možete biti spremni na bilo šta, pa čak i na spašavanje nečijeg života ili barem olakšavanje njegovog stanja.

Profesori:
Generalno sam sa svim profesorima zadovoljna jer se zaista da primetiti da su oni svi veoma učeni i iskusni ljudi koji znaju da prenesu svoje znanje na nas, učenike. Kao i svi, naravno, i ja imam neke zamerke ali se one za sada mogu zanemariti.

Medicina je veoma plemenito zanimanje i ukoliko ste humani i ukoliko imate želju da jednog dana radite ovaj posao, onda imate moju iskrenu preporuku što se tiče upisivanja ove škole. Ali zapamtite, morate biti odgovorni i dovoljno zreli za sve ovo. 

Moj uspeh protekle školske godine:





Ovu školsku godinu sam završila sa odličnim (4,81) uspehom. Imam 14 petica, jednu četvorku i jednu trojku. Ja sam i više nego zadovoljna i drago mi je da se moj trud isplatio. Zaista sam se žrtvovala i većinom nisam imala ni pola sata slobodnog vremena, ali definitivno se sve isplatilo i veoma sam zadovoljna. Sada mogu bezbrižno da uživam u ostatku raspusta. 

- To bi bilo to za ovaj post, nadam se da vam se dopada.
- Podelite sa mnom vaša mišljenja u komentarima. :)

Instagram: @kreativnavila
Facebook page: Style On First Place

Voli vas vaša,



Comments

  1. Hvala na ovako lepom postu. Ja u septembru krecem u srednju skolu pa mi jako znaci kad neko isprica svoje utiske. Ipak, ja upisujem gimnaziju. U svakom slucaju ne mogu da docekam da krenem u novu skolu sa novim odeljenjem u okruzenju
    novih ljudi. Stavise bih volela da bude sto manje poznate dece. ☺

    Na mom blogu je novi post o tome kako vreme moze sporo teci pa pogledaj. :)
    worldarounyo.blogspot.rs

    ReplyDelete
  2. Odličan post Milice! Medicinska škola mi je bila jedan od izbora prošle godine kad sam se upisivala, ali sam se svejedno odlučila za gimnaziju. Sve ovo se čini jako zanimljivo kako si opisala, prva pomoć mi se čini jako potrebnim predmetom u svim školama, ne samo u medicinskoj. Anatomija mi se naravno čini teška hah. I totalno znam onaj osjećaj dok nemaš ništa slobodnog vremena nego je sve škola i učenje.. Nadam se da će ti sljedeće godine biti još bolje!♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ReplyDelete
  3. Super post,mislim da će dosta pomoći đacima koji tek kreću u Medicinsku školu.Ja sam dugo razmišljala između medicinske i gimnazije,ali sam se na kraju odlučila za Gimnaziju.
    Također,čestitam ti na uspjehu :)

    https://thestarcounter.blogspot.ba

    ReplyDelete
  4. Divan post Milice!Medicina mi je uvek bila zanimljiva tako da sam sa uživanjem čitala ovaj post.I naravno bravo za odličan uspeh. ♥

    http://saskinkutak.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  5. Ja ti se prosto moram zahvaliti na ovom postu jer sam iz njega dosta toga naučila s obzirom na to da na jesen i sama krećem u srednju školu. :) Svaka čast na ovako divnom uspehu! :) <33 Verujem da ćeš sledeće godine dogurati i do tog čuvenog 5.00. :) <33

    www.marsyly.com

    ReplyDelete
  6. Medicina jeste jedno divno i plemenito zanimanje. :) Čestitam na uspehu na kraju godine, verujem da će sledeće godine biti još bolje. 💙
    <333333333333333333333333333333333333

    eslyisworldview.blogspot.rs 💝

    ReplyDelete
  7. Sjajan post, kao i uvek. Medicina je prelepo zanimanje. Ja nisam upisala tu skolu i nazalost, nemam mogucnost da upisem taj fakultet, ali hvala sto si sa nama podelila utiske. Drago mi je jer si se snasla i izborila se za uspeh, zelim ti puno srece i u drugoj godini1 :)

    ReplyDelete
  8. Super post, preslatke ste na onoj slici *-* sretno dalje sa školovanjem!

    petra-s-life-blog.blospot.hr

    ReplyDelete
  9. Čestitam ti na uspjehu, bravo! Drago mi je da si stekla mnogo prijatelja i uklopila se tako brzo. Ja nikada nisam razmišljala o medicinskoj školi, jer me zaista ne privlači, ali sam sigurna da si mnogima koji žele da je upišu, ovim postom pomogla. :) ♥

    innisall.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Svaka cast Mico! Sigurna sam da govorim u ime svih kada kazem da smo ponosni na tebe, kako si pored skole, uspela da nam izbacujes postove, a i da pored toga prodjes odlicna! Svi smo ponosni na tebe! ♥♥♥

    Novi post-http://forgirlsonly-ofg.blogspot.com/2016/06/6-nacina-kako-da-provedete-letnji-dan.html

    ReplyDelete
  11. Čestitam ti na ovako dobrom uspehu,sviđa mi se post!♡

    http://nadjaxx.blogspot.rs/2016/06/5-june-favorites-2016.html?m=1
    Poseti moj blog!:)

    ReplyDelete
  12. Bravo za ovako odličan uspeh,drago mi je jer si napisala ovaj post <3


    lepotaodaleks.blogspot.rs

    ReplyDelete
  13. čestitam za uspeh! ♥ Post je odličan, prelepe su Andrijana i ostale devojke sa slike. :)

    misseslandy.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Bravo, Milice,prvenstveno na uspehu! :D
    Ovaj post je divan, i iskreno vise volim njih nego saradnje. :)
    Super sto si sve lepo objasnila za srednju skolu, i jos ostavila svoja licna iskustva i preporuke. :*
    Prosek je odlican, pogotovo sto imas 5 izanatomije! :D
    Jos nesto, predmet u kome morasda nosis dnevnik i uniformu na praksi bas se cini onteresantnim.^_^
    Teen Queen

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!