Blogosfera: saveti za početnike

Zdravo svima! :)
Kao što ste već verovatno primetili, odlučila sam da se malo više posvetim pisanju tematskih postova. Juče ste imali priliku da pročitate post na temu mog posla iz snova, a danas svoj post upućujem svim novim blogerima koji su tek zakoračili u blogosferu. Pošto ja već blogujem nešto više od dve godine, može se reći da sam stekla određeno iskustvo i veliko mi je zadovoljstvo da konačno mogu podeliti svoje savete sa vama.

Well, let's go...

Nemojte otvarati blog zbog novca, otvorite ga jer zaista volite blogovanje
Znam da ovo verovatno zvuči kliše, ali jednostavno je tako. Ukoliko otvorite blog zbog novca, nakon nekoliko meseci pisanja shvatićete da saradnje ne dolaze odmah i da je potrebno dosta vremena da bi neko za vaš blog saznao. Morate steći određenu publiku kako bi vam neko ponudio saradnju. A ukoliko pišete na silu i nakon mesec dana izgubite inspiraciju jednostavno ćete zatvoriti blog i shvatićete da on nije vredan "vašeg truda". Zato vam savetujem da dobro razmislite o svemu pre nego što otvorite blog i zapitajte se da li vi to stvarno volite i da li biste istrajali u tome.

U početku pišite češće
Aktivnost i redovnost su dva najbitnija segmenta koja vaš blog izdvajaju od mnoštvo drugih. Veoma je važno da na početku, kada još uvek nemate vašu određenu publiku, oformite tačan raspored kada će vaši postovi biti objavljivani. Na primer, postove objavljujte sredom, petkom i nedeljom. Takođe je jako bitno i vreme kada objavljujete postove i najbolje je da to bude između 10:00-12:00. Naravno, kada već steknete neku svoju publiku onda možete pisati ređe (jednom do dva puta nedeljno) ali onda se potrudite da ti postovi budu kvalitetno napisani sa interesantnim sadržajem.

Vodite računa o gramatici • 
Ja sam generalno pravila dosta gramatičkih grešaka na početku svog blogovanja i ponekad prosto ne mogu da poverujem da sam ja te tekstove pisala. No, vremenom kada blogujete vi usavršavate pisanje i samim tim učite i neka nova gramatička pravila za koja niste znali. U početku je jedino važno da se pridržavate osnovnih pravila i da se trudite da usavršavate svoje znanje. Takođe, ukoliko ste nekad u nedoumici kako se neka reč piše jednostavno je proguglajte. To je svega nekoliko sekundi posla, a puno znači i doprinosi kvalitetu vaših postova.

Inspiracija je najvažnija
Većina današnjih tinejdžera je dosta kreativna i zato inspiracija u početku blogovanja ne predstavlja neki problem. Ali šta raditi kada naiđe kreativna blokada i kada jednostavno nemate pojma o čemu da pišete? Veoma lako rešiv problem. Postoje razne aplikacije koje vam danas mogu pomoći da se inspirišete i motivišete. Neke od njih su definitivno We ♥ It, Pinterest i Instagram. Ja najčešće inspiraciju pronalazim na Pinterestu. Ukucam "blog post ideas" i izađe mi gomilu fantastičnih ideja. Isto tako tamo možete pronaći veoma zanimljive diy projekte, ideje za outfite itd.
P.S. Možete me zapratiti na Pinterestu ukoliko želite: kreativnavila. :)

Čitajte knjige kako biste proširili fond reči • 
Naslov sve govori. Umesto da trošite sav džeparac na odeću i kozmetiku, potrudite se da ponekad izdvojite 300-400 dinara za neku dobru i poučnu knjigu ili se jednostavno učlanite u biblioteku. Čitanje pričinjava zadovoljstvo. Dok čitate vi podstičete vašu maštu, saznajete nešto novo i širite vaš spektar reči.

Dizajn bloga je izuzetno važna stavka
Iako početnici misle da je urediti blog izuzetno teško, trudom i strpljenjem se sve može postići. Ja sam čak i napisala post o tome kako ja pravim banner za svoj blog i taj post možete pročitati ovde. Verujte mi, nije to nikakva nauka i sve je to veoma interesantno. Kada osmislite dizajn i kada sve to sprovedete u delo, vaš blog je već na korak da postane profesionalni, a vi ćete se već tada izdvojiti od mnoštvo drugih.

Budite strpljivi, istrajni i nemojte odustajati
Svaki početak je podjednako težak i iako vam se ponekad čini da više ne možete da izdržite, budite istrajni u onome što želite da postignete i samo gurajte napred. Posle godinu-dve blogovanja videćete da će se sav vaš trud isplatiti.

Budite originalni
Najvažniji savet koji vam mogu dati je da budete originalni jer ćete se jedino tako istaći. Nemojte kopirati ostale uspešne blogere jer na taj način nikada nećete biti uspešni kao oni. Inspiracija je svuda oko vas, uzmite planer i olovku i jednostavno zapisujte sve što vam padne na pamet. Sigurna sam da je svako od nas sposoban da smisli originalne ideje za postove. Zar nije lepše da ono što zamislite sprovedete i u delo, a ne da iskopirate čitav tekst nekog drugog blogera koji se mnogo više potrudio od vas. Takođe, ukoliko baš imate kreativnu blokadu i ukoliko vam se neka ideja drugog blogera baš dopada, pitajte ga za dozvolu da i vi napišete post na tu temu. Naravno, nemojte da iskopirate tekst, već iznesite svoje mišljenje.

Potražite pomoć
 Svi smo mi nekada bili početnici i svima nam je bila potrebna pomoć. Ja se na primer nikada nisam ustručavala da zatražim pomoć oko bloga i beskrajno sam zahvalna svim blogerkama koje su mi pomogle. Ali prvo probajte da to nešto uradite sami i ukoliko i nakon nekoliko puta pokušavanja ne uspete da uradite ono što ste hteli, upitajte za pomoć. Verujem da bi vam svaka blogerka rado pomogla. Takođe, moja e-mail adresa vam je uvek na raspolaganju i nemojte se ni slučajno ustručavati da me bilo šta pitate vezano za blog. Tu sam da vam pomognem. :)
E-mail adresa: milicastanisicms@gmail.com

P.S. Pre 6-7 meseci sam pisala post i na temu kako imati uspešan blog i taj post možete pročitati ovde.

* Sve fotografije su preuzete sa weba i ne polažem nikakva prava na njih. 

- To bi bilo to za ovaj post, nadam se da vam se dopada.
- Podelite sa mnom vaša mišljenja u komentarima.

Instagram: @kreativnavila
Facebook page: Style On First Place
Snapchat: kreativnavila

Voli vas vaša,


Comments

  1. Odličan post!
    Iskreno, koristan je i meni, a tu sam već dvije godine, mogu mislit tek kako će biti značajan početnicima, neka obavezno pogledaju i post kako izraditi baner, ja često imam pitanja o tome, a ti si odlično pokazala u postu.
    Super kao i inače ♥

    ReplyDelete
  2. Blog imam dva meseca i nemaš pojma koliko mi je ovaj post pomogao. Hvala ti na tome. :)

    Q&A: introvertna-holandjanka.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Divan post,ja blog imam već četiri meseca i ovaj post dooosta mi je pomogao.Ja sam baš juče čitala stare postove,i nisam mogla da verujem koliko sam grešila,i kako je blog izgledao ❤💋👌

    mywonderland-xoxo.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Imam blog skoro dvije godine i slažem se sa svime što si rekla!♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ReplyDelete
  5. Već dugo pišem (za par dana dve godine) i apsolutno se slažem sa svime što si rekla. Najvažnije je da to volite, a sve ostalo će doći na svoje mesto ♥

    Teodora's small world

    ReplyDelete
  6. Odlicni saveti,sigurna sam da ce početnicima mnogo značiti.Ja sam od tebe naučila dosta toga i beskrajno sam ti zahvalna na tome.Zahvaljujući tebi moj blog je postao bolji i brze sam došla do 200 clanova,hvala ti još jednom punooo. :D<3

    ReplyDelete
  7. Divan post, odlični savjeti! <3

    Vildana from Living Like V & Stalia Is BAE

    ReplyDelete
  8. Hvala ti puno na ovome, blog imam tek tjedan dana tako da mi je stvarno pomoglo <3

    bernardasinnerbeauty.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Bravo! Verujem da ce puno koristiti pocetnicima, ja blog imam skoro godinu dana i jako volim blogovanje. Nadam se da se taj moj trud vidi <3 A tebi hvala na ovom postu :**

    tijanaqueenoffashion.blogspot.rs

    ReplyDelete
  10. Ja sam baš nova u blogosferi i ovaj post je nama novijim blogerima definitivno mnogo pomogao. ^_^

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  11. Odlicni saveti, bas sve to je i potrebno za uspesan blog :) <3

    ReplyDelete
  12. Odličan post! Pogotovu za mene jer sam relativno skoro počela sa blogovanjem. Sada sam obećala sebi da ću ispuniti sve sa tvoje liste i da ću se maksimalno truditi! Hvala ti mnogo :)


    http://lifelover02.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  13. Imam blog oko godinu dana i jos nisam sve usavrsila, definitivno treba bit uporan i nadogradivat sve. Takoder ja mislim da treba dosta toga i ulagat da bi ti bilo vraceno, npr ja pisem o kozmetici, kad sam pocela pisat blog nisam imala ni upola sminke kao sto sad imam, sad samo kupujem da bi mogla napisat neki zanimljiv post, da bi ljudima pokazala kakvi su proizvodi itd, tako daaa treba definitivno puno zrtvovanja oko toga...

    http://maggieblogspot.blogspot.hr/?m=1

    ReplyDelete
  14. Odlican post, saveti su stvarno na mestu. :)

    ReplyDelete
  15. Odličan post Milice ,slažem se da se blogovi otvaraju iz ljubavi prema pisanju. Ali , danas sve česće otvaraju kako bi zarađivali.



    Novi post-lepotaodaleks.blogspot.rs

    ReplyDelete
  16. Sjajan post, ovi savjeti ce svakome biti korisni :)

    http://blogbysanja.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Odličan post, divni saveti! Sigurna sam da će mnogima pomoći, pa tako i meni. Uvek se može naučiti nešto novo kako bi postali bolji. :)

    The Fashion Spell

    ReplyDelete
  18. Ovakvi postivi uvek dobro dođu ne samo novim blogerima, veći nama koji imammo duže vreme svoje blogove. Samo bih dodala kod stavke da se na početku redovno pišu postovi. Viđala sam da novi blogeri kada otvore svoj blog, pišu jedan post dnevno. Mislim da je to preterano, jer imaju malo publike koja ne ulazi baš svaki dan, pa mnoge postove ne pročitaju. Kao što si ti napisala, u redu je pisati 2-3 posta nedeljno na početku. Odličan post, Milice ❤☺

    ReplyDelete
  19. Sjajan post Mici, srećna sam što nam pišeš tematske postove <3
    Slažem se sa praktično svim stvarima koje si navela. Već dugo sam na blogu, ali ipak i dalje učim i trudim se da poboljšam sadržaj na svom blogu. Ništa ne može doći odmah, za sve je potrebno vreme i ogroman trud :)

    Anja's diary

    ReplyDelete
  20. Ne želim hejtati ili bilo šta slično, samo želim izneti svoje iskustvo... Početkom ove godine i ja sam imala blog i u jednom trenutku mi je stvarno bila potrebna pomoć i slala sam mailove nekim blogerkama kako bi mi dale savet uvezi nazovimo to "problema" i, iskreno, nisam dobila nikakvu pomoć. Ili uopšte ne bih dobila odgovor ili bi odgovorile da će odgovoriti kada budu pronašle vremena. Možda je to bilo neko vreme puno obaveza i možda su moje poruke samo ostale zatrpane... Ovo stvarno nije hejt nego samo moje iskustvo. Nadam se da ćete vi imati bolja iskustva :)

    ReplyDelete
  21. Volim ovakve postove-uvijek naučiš nešto novo! odlična si !
    Svakako posjeti moj blog ,ako želiš možeš me zapratiti,uzvraćam!
    http://katyblogfirst.blogspot.hr/

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!