Kako editujem fotografije? | VSCO

Zdravo svima! :)


Često me pitate čime slikam fotografije koje objavljujem na blogu i na svom Instagram profilu i kada vam odgovorim da fotografišem sa kamerom svog telefona (Samsung Galaxy J5) većina vas je u neverici, međutim odmah želim da vam razjasnim nešto - nije bitna kamera, bitno je editovanje. Dakle, ako dobro baratate sa aplikacijama i programima za editovanje onda vaše fotografije mogu izgledati kao da su uslikane profesionalnim foto-aparatom.

   Ja sam do pre jedno 5-6 meseci stalno koristila PicMonkey, međutim pošto mi je bilo nezgodno da stalno prebacujem fotografije sa telefona na kompjuter (jer je PicMonkey onlajn program, a ne aplikacija) odlučila sam da malo istražim neke aplikacije za editovanje i tako sam naletela na hvaljenu aplikaciju zvanu VSCO. U početku mi je bilo izuzetno teško da se naviknem, ali kada sam "ušla u štos" prosto sam se oduševila sa jednostavnošću aplikacije koja je uzgred veoma praktična i pruža veoma brzo i odlično editovanje jer ima opciju "copy-paste edits" koja meni bukvalno spašava život i znatno skraćuje vreme editovanja koje ponekad zaista ume da bude naporno ako to radite satima. Iako VSCO ima neke svoje mane i nedostatke (npr. ne sadrži opciju "clarity" koju sadrži PicMonkey, a ona mi je jedna od omiljenih opcija za editovanje), ipak mislim da je odlična aplikacija za ovu namenu i u ovom postu ću vam pokazati kako ja to uređujem fotografije preko ove aplikacije koje ujedno koristim i u postovima.

*Dakle, aplikacija je potpuno besplatna i možete je skinuti putem Google Play prodavnice. Takođe ukoliko želite možete i napraviti nalog, međutim to nije neophodno.


  Nisam neko ko je ljubitelj efekata pa ih vrlo retko koristim, ali jedan koji najčešće koristim i najviše gotivim je crno-beli efekat pod nazivom B5. Dakle, preskačem efekte i prelazim na opciju koja je druga po redu u panelu. Prvo kliknem na prvu opciju po redu koja se zove "Exposure", a služi za posvetljivanje. U zavisnosti od toga koliko mi je svetla ili tamna fotografija ja povećam ili smanjim osvetljenost (npr. ovde sam povelaća za 3.0). Nakon toga kliknem na drugu opciju po redu i ona se zove "Contrast" i služi da napravi kontrast između svetlih i tamnih delova na fotografiji (npr. dovodi crnu boju do izražaja, kao da je izoštrava, a bela boja postaje za nijansu svetlija). Obično uvek kontrast povećam za 0.5. Onda prelazim na opciju pod nazivom "Sharpen" koje je uzreg sedma po redu i ona je ujedno jedna od najznačajnijih opcija, a njena svrha je izoštravanje fotografije. Dakle, oštrinu povećam za 4.0 do 5.0 i onda prelazim na sledeću opciju koja se zove "Saturation" i ona se nalazi osma po redu. Saturacija zapravo ima nešto složeniju svrhu. Naime ona dovodi boje do izražaja t.j. pojačava njihov intenzitet (ako tako mogu to da nazovem). Na primer, zelena boja iz tamne prelazi u svetlo - neon zelenu itd. Saturaciju uvek povećavam za samo 1.0, ali dešava se da nekad i povećam intenzitet saturacije ako boje nisu dovoljno izražene (pogotovo ako sam fotografisala prirodu, odnosno planine, livadu, cveće ili slično). Sledeća opcija koju koristim se naziva "Temperature" i sama vam reč govori koja je njena svrha. Ako smanjite temperaturu (11-a opcija po redu) bela boja se menja od sivkaste do plave, a ako povećate bela boja se menja od svetlo narandžaste pa sve do roze boje. Dakle, to je opcija za menjanje "topline" fotografije i nju obično uvek smanjim do 0.2. Poslednja opcija koju koristim ne koristim uvek, ali kada je pozadina bela, ili ako uređujem fotografije na kojima sam ja onda prosto moram da je upotrebim. Njen naziv je "Skin Tone" i ona je 13-a po redu. Dakle, putem nje možete promeniti boju kože iz rozikaste do prave boje kože i slično (nadam se da me razumete). Nju obično povećam za 2.0 do 3.0 (u ovom slučaju sam povećala do 2.5) i to je to. Time završavam editovanje. :)


  Ovde se baš i ne vidi neka znatna promena jer je fotografija sama po sebi bila sasvim solidna, međutim ja vam savetujem da isprobate ovu aplikaciju i sigurna sam da ćete primetiti razliku u kvalitetu i izgledu fotografija koje uslikate. :)

P.S. Srećan Uskrs svima koji ga praznuju! Hristos Vaskrese!

- To bi bilo to za ovaj post, nadam se da vam se dopada.
- Podelite sa mnom vaša mišljenja u komentarima.

Instagram: @iammilitza
Facebook page: Iammilitza
Pinterest: @iammilitza
E-mail: milicastanisicms@gmail.com

Voli vas vaša,

Comments

  1. Čula sam za ovu aplikaciju, međutim čula sam da postoji i aplikacija Pic Monkey, pa jer ja trenutno koristim Pic Monkey za editovanje sigurno će mi pomoći to, a sigurna sam da će i tebi pomoći. Ali vidim da ti trenutno ne treba to, jer savršen posao radiš sa VSCO.

    laAdda

    ReplyDelete
  2. Meni je veoma koristio ovaj post, jer nisam znala za VSCO, uvek sam editovala na Pic Monkey. Zapratila sam te, uzvrati ako želiš. Magični Svet Lepote

    ReplyDelete
  3. Sjajan post draga! Ja pokušavam da postignem neku bijelu temu, pa koristim A5 filter. Srećan Vaskrs! ♥

    http://lifella2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Slažem se da kamera nije toooliko bitna koliko je i samo editovanje :)
    Ja koristim Photoshop CS6 i jako sam zadovoljna sa njime, ali njega sam kupila tek ove godine i još uvek ' učim ' kako biti pro u toj oblasti, tako da ako želiš lično ti savetujem da ga oprobaš mnogo je dobar ( imaš i trial verziju, ne moraš odmah kupiti, a imaš i torrent piratske verzije, i one rade jako dobro ) A što se tiče PMonkey i VSCO i njih sam koristila, tačnije na telefonu i dlaje koristim VSCO, baš zbog te opcije COPY-PASTE :)
    Slike na blogu su ti stvarno o d l i č n e <3 <3 <3

    Boomy's Place

    ReplyDelete
  5. Ovaj post je stigao bas u pravom momentu, kada sam se namerila da editujem jednu fotografiju! Super!

    ReplyDelete
  6. Znači u tome je tajna tako dobrih fotografija. Hvala što si napravila ovaj post jer nisam imala pojma za taj program. ;) ♥

    my-world-hanna.blogspot.hr

    ReplyDelete
  7. Odlican post.. ^_^ I ja isto koristim taj editor za slike i jako mi je dobar snapseed.. ^_^

    Nova sam i pratim te, bilo bi mi jako drago ako bi posetila moj blog, pa ako ti se dopadne zaprati ^_^ <3
    P. S. Vaistinu Vaskrse ^_^ <3
    https://adrianafashionpuzzle.blogspot.rs/

    ReplyDelete
  8. Iskreno ne koristim aplikacije za editovanje. Mislim da bi i ti trebalo da istrazis photoshop i lightroom jer ih od srca preporucujem. Mogucnosti su bezbrojne i sve sto ti padne na pamet mozes i da uradis u ovim programima, sa tvojim talentom sigurna sam da ces imati milion ideja :*:*:*#Samokazem

    ReplyDelete
  9. Slažem se da je editovanje slike jako bitno,i sama koristim VSCO i smatram da je jedan od boljih aplikacija za editovanje slika!♥


    http://bellafashiondiary.blogspot.ba/

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!