Poučne priče koje će vam promeniti pogled na svet

Zdravo svima! :)


Dugo nisam pisala neki ovakav tematski post, međutim nedavno sam na Pinterestu naišla na neke veoma interesantne kratke poučne priče koje su zaista uticale na način mog razmišljanja i promenile mi pogled na svet, između ostalog zato sam tako i nazvala ovaj post. Odmah želim da napomenem da nijedna priča nije autorsko delo i da ne polažem nikakvo pravo na nijednu od njih već ću ih samo sa engleskog prevesti na sprski i predstaviti vama. Iskreno se nadam da će vam se ovaj post dopasti i da će uticati na vas (pozitivno) u onolikoj meri u kolikoj su priče uticale na mene.

Priča br.1 - "All the Difference in The World"

Svake nedelje, nedeljom ujutru džogiram po parku koji se nalazi blizu moje kuće. Tu se takođe nalazi i jezero koje je locirano na jednom kraju već pomenutog parka. Svaki put kada džogiram pored jezera, vidim jednu stariju ženu koja sedi na samoj obali sa malim metalnim kovčegom koji se nalazi pored nje.
Prošle nedelje je preovladala moja radoznalost i zato sam odlučio da prestanem da džogiram i zastao sam nedaleko od nje. Kako sam se približavao, shvatio sam se da metalni kovčeg zapravo nije bio kovčeg već mala zamka. Pored nje su bile tri kornjače, nepovređene, koje su se polako kretale oko osnove te zamke. Četvrta kornjača se nalazila na njenom krilu i ona joj je nežno čistila oklop sa nekom hrapavom četkom.
"Zdravo,", rekao sam. "Viđam vas ovde svake nedelje, nedeljom ujutru. Ako vam ne smetam, voleo bih da znam šta radite sa tim kornjačama?".
Ona se nasmejala. "Čistim njihove oklope", ona je odgovorila. "Sve što se nalazi na njihovim oklopima, poput algi ili skrama, onemogućava kornjači da upije toplotu i plivanje im predstavlja napor zbog svog tog tereta. Takođe te naslage mogu doprineti da njihovi oklopi oslabe."
"Wow! To je zaista lepo sa vaše strane!", uzviknuo sam.
Ona je nastavila da priča: "Provedem nekoliko sati svake nedelje, nedeljom ujutru, opuštajući se pored jezera pomažući kornjačama. To je moj čudan način da učinim nešto što će promeniti ovaj svet na bolje.
"Ali zar većina kornjača ne živi tokom celog života sa tim naslagama na oklopima?", upitao sam.
"Da, nažalost, žive," ona je odgovorila.
Počešao sam se po glavi. "Pa onda, zar ne mislite da traćite vreme? Mislim da je vaš trud zaista za pohvalu ali postoji mnogo kornjača na ovom svetu koji nemaju ljude poput vas da im čiste oklope pa su ipak primorani da tako žive. Tako da, nemojte da se uvredite ali kako će čišćenje nekoliko oklopa promeniti nešto u ovom svetu kada postoji toliko puno kornjača kojima ne možete pružiti takvu vrstu pomoći?"
Žena se glasno nasmejala i onda je usmerila pogled ka kornjači koja se nalazila u njenom krilu, očistila je poslednji komad naslaga sa njenog oklopa i rekla je čoveku: "Dragi moj, da ova mala slatka kornjača može da govori, rekla bi ti da sam učinila najbolju stvar na svetu."

Pouka: Možete promeniti svet - možda ne odjednom, ali svaki pokušaj da promenite nešto mnogo znači. Svakog jutra kad se probudite pravite se da ste upravo vi ta osoba koja svojim poslom ili nečim drugim što vas ispunjava doprinosite da se ovaj svet promeni.

Priča br. 2 - "The Weight of the Glass"

Jednom davno jedan psiholog je šetajući binom predavao studentima neku lekciju o stresu. Kada je ona podigla čašu sa vodom, svi su očekivali da će pitati tipično pitanje: "Da li je ova čaša polu puna ili polu prazna?". Međutim, umesto toga, ona se osmehnula i pitala je studente: "Koliko je teška ova čaša vode koju držim?".
Studenti su vikali i njihovi odgovori su uglavnom bili da je čaša teška nekoliko stotina grama.
Zatim je ona odgovorila: "Iz moje perspektive, apsolutna težina ove čaše uopšte nije bitna. Sve zavisi od toga koliko ću je dugo držati. Ako je držim minut ili dva ona je poprilično laka. Ako je držim oko sat vremena, njena težina će učiniti da me ruka zaboli od tolikog držanja. Ako je držim čitav dan, moja ruka će se verovatno ukrutiti, utrnuće i više je neću osećati, biće paralizovana i biću primorana da ispustim času na pod. U svakom slučaju, težina čaše se ne menja, ali što je duže držim to imam osećaj da je ona teža.
Svi studenti su se složili sa time i ona je nastavila da priča: "Stresovi i brige u vašim životima su kao ova čaša vode. Mislite o njima neko vreme i ništa se ne dogodi. Mislite o njima duži period i počinjete da osećate nekakav bol. Mislite o njima tokom čitavog dana i počinjete da se osećate kao ruka koja tokom celog dana drži čašu - paralizovano odnosno niste u mogućnosti da radite ništa drugo dok ih ne ispustite (misli se na probleme i brige)."

Pouka: Bitno je da se oslobodite vaših stresova i briga. Bez obzira na to šta se dogodi tokom dana, zaboravite na sve probleme pre nego što legnete da spavate. Nemojte da zaspite misleći na te probleme i brige jer će upravo ti problemi i brige biti ono na šta ćete prvo da pomislite kada se probudite i "pratiće vas" tokom celog narednog dana i bićete nesposobni da razmišljate o bilo čemu drugom ili da se u potpunosti posvetite onome što radite.

Priča br. 3 - "Shark Bait"

Tokom istraživanja jedan biolog je stavio ajkulu u jedan nepromočivi kavez napunjen vodom i kasnije je u kavez ubacio i nekoliko riba koje su poslužile kao mamac. 
Kao što je i očekivao, ajkula je brzo doplivala do riba i sve ih je pojela.
Zatim je biolog ugradio providno nepromočivo staklo u kavez i tako su ribe bile odvojene od ajkule. 
Ajkula se opet uputila ka ribama međutim udarila je svom silinom u nepromočivo staklo koje ju je delilo do riba. Bez obzira na to ajkula je i dalje pokušavala da probije staklo i da dopre do riba. Nakon nekog vremena i nakon bezbroj pokušaja ajkula je odustala.
Eksperiment je ponovljen nekoliko puta tokom naredne nedelje i svakog puta je ajkula bila manje agresivnija i pokušala je da probije staklo samo nekoliko puta dok je u prvih nekoliko dana pokušavala znatno više puta. Kada joj je sve to dosadilo i kada je shvatila da ne može da probije staklo prosto je odustala.
Zatim je biolog uklonio staklo i ponovo su ribe bile nezaštićene i nije bilo nikakve prepreke koja bi sprečila ajkulu da ih pojede. Pošto je ajkula nedeljama pokušavala da probije staklo i pošto nijednom nije uspela ona je prosto istrenirana da veruje da je i dalje deli staklo od hrane odnosno riba. 
Samim tim ajkula nije ni pokušala da ih pojede.

Pouka: Mnogi od nas nakon što dožive neuspeh i naiđu na neku prepreku koja ih deli do postizanja cilja prosto odustanu i prestaju da pokušavaju. Baš kao i ajkula iz ove priče, verujemo da zbog toga što nismo postigli neki uspeh u prošlosti nećemo ga nikada ni postići. Drugim rečima, mi i dalje umišljamo da nas deli neka prepreka od uspeha i postizanja cilja iako zapravo ta prepreka više ne postoji ili smo je jednostavno nesvesno prevazišli.

*Izvor: Pinterest (originalni tekst je na engleskom)

- To bi bilo to za ovaj post, nadam se da vam se dopada. :)
- Podelite sa mnom vaša mišljenja u komentarima.

Instagram: @iammilitza
Facebook page: Iammilitza
Pinterest: @iammilitza
E-mail: milicastanisicms@gmail.com

Voli vas vaša,

Comments

  1. Pročitala sam i mnogo mi se dopada post. Nadam se da ćeš više pisatii jer je meni ovo baš baš poučno! Obavezno piši opet. :)♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno draga, baš mi je drago da ti se sviđa! Hoću, uskoro. ♡

      Delete
  2. Drugi tekst sam tako ja.. Uvek pre spavanja me sustignu misli o problemima itd. I istina je, cim se probudim prvo na sta pomislim jeste problem o kom sam razmisljala prethodne noci. Ovaj post me je iskreno, mnogo inspiricao i zaista, mogu reci, promenio pogled na ovaj svet. Uzivala sam citajuci i nadam se da cu moci da pronadjem jos ovakvih postova kod tebe! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo mi je drago da su ti se priče dopale, definitivno ću pisati više ovakvih postova! :)

      Delete
  3. Wow! Ne mogu da se odlučim šta mi se više dopada :) Da li kornjače, čaša vode ili ajkula... Sve je raznovrsno, a opet se svodi na isto! Mnogo mi se sviđa, vrlo originalno :)

    Girly world
    Novi post na blogu, o knjizi ,,Lolita'' :)

    ReplyDelete
  4. Onu o čaši pročitala sam već na engleskom i jako mi se svidjela. Također, ova o kornjačama je jako zanimljiva. Sve u svemu, jako dobar post!♥

    nevergiveup656.blogspot.hr

    ReplyDelete
  5. Predivan post, draga. Ove priče su jako poučne, najviše me inspiriše prva i kod nje sam puku najbolje shvatila.

    Rosegal Beauty Wishlist | laAdda

    ReplyDelete
  6. Post je zaista sjajan!
    Price su veoma poucne i zanimljive,verujem da ce pomoci mnogima da promene pogled na zivot <3

    ReplyDelete
  7. Drugi tekst sam već čitala i on mi je stvarno pomogao u životu. Sigurna sam da će mi i ova dva pomoći. Mnogo ti hvala što si ove priče podjelila s nama, svakako bih trebala češće pisati tematske postove. :)

    Fantastiko World

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, hvala tebi na lepim rečima. Definitivno hoću! ♡

      Delete
  8. Sjajne priče! Druga me se posebno dojmila, a i prva... Ovaj svijet je...

    moonstears

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđaju! ♡

      Delete
  9. Obožavam ovakve pričice! Zaista mi je drago da si ih podelila sa nama. Omiljena mi je druga i slažem se, ne treba se toliko nervirati oko problema. Savršen post i odlična ideja za pisanje!

    http://bethanyismybae.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Oduševljen sam ovim postom,priče su i više nego odlične i poučne! Druga i treća priča su ostavile najveći utisak na mene! :)

    Thomas's Wonderland

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!