Zašto sam počela da se hranim zdravo? + FOOD HAUL | @mojapijaca



Sećam se dana kada ne bih mogla da živim bez barem jedne kesice čipsa dnevno, kada dan ne bih mogla da zamislim bez peciva, pice, pljeskavice, gaziranih sokova i slatkiša i čemu me je to dovelo, dovelo me je do zdravstvenih problema sa kojima nijedan tinejdžer ne treba da se susreće.

Pre malo više od 3 meseca sam otkrila da imam jako povišen holesterol koji prevazilazi sve moguće granice. Nisam se previše iznenadila jer sam znala koliko se nezdravo hranim ali da i takođe imam genetsku predispoziciju za nastanak istog. Ukoliko niste upoznati za holesterolom, on može biti loš ili dobar odnosno grana se na LDL i HDL holesterol. Različita su mišljenja koji od njih je gori po naše zdravlje ali čim su oba povišena to nimalo ne zvuči dobro. Da vas ne bih sada bespotrebno umarala sa brojkama rećiću vam samo da mi je holesterol bio povišen do te mere da mi se odmah savetovala uporeba medikamentozne odnosno terapije lekovima koji snižavaju holesterol.

Zašto je povišen holesterol štetan po naš organizam?

- Povišen holesterol dovodi do poremećaja metabolizma kod kojeg dolazi do porasta nivoa masnih naslaga odnosno lipida u krvi. Samim tim ako se o njemu ne vodi računa dolazi do začepljenja krvnih sudova navedenom supstancom gde može nastati niz problema poput ateroskleroze, infarkta miokarda, moždanog udara odnosno šloga, masne jetre itd. 

Sve ovo zvuči zastrašujuće i još kada vam doktor to sve saspe u lice sigurna sam da nikom od vas ne bi bilo svejedno, pa tako nije ni meni bilo. Doktorka mi je odmah rekla da ćemo pre svega početi da regulišemo holesterol uz pomoć korigovanja ishrane i preporučila mi je režim ishrane koji podrazumeva sledeće: potpuna zamena belog hleba ražanim hlebom, prekid upotrebe peciva, lisnatog testa i svega što sadrži preterane aditive, smanjen unos mlečnih proizvoda, smanjen unos jaja, konzumiranje ribe 2x nedeljno, zamena svinjskog odnosno crvenog mesa junećim, konzumacija pilećeg mesa kao i potpuni prestanak unošenja grickalica bilo kog tipa i svođenje konzumacije slatkiša na minimum. Dodala je i da se potrudim da ne jedem prženu hranu i da hrana koju jedem bude ili kuvana, pečena, barena ili grilovana. Takođe je preporučila da unosim više voća i povrća ali i koštunjastog voća jer je ono mnogo zdravo za probavni sistem sa kojim sam takođe imala problem (česti zatvori).
- Ovo je zaista bio ogroman šok za mene i mislila sam da se nikada neću navići na ovakav režim ishrane, ali pogodite šta - već sam 3 meseca na njemu i mogu vam reći da mi je bilo teško samo prvi nedelju dana, nakon toga sam se toliko bolje osećala - nadutost stomaka je nestala, nisam osećala težinu u želucu, stolica se normalizovala i zatvor je nestao, čak mi se i koža celog tela i lica pročistila. Naravno da sam prolazila kroz periode kada sam priželjkivala brzu hranu pa sam sebi rekla da ću jednom nedeljno imati takozvani "cheat day" jer sam i ja živo biće i mogu sebi da priuštim s vremena na vreme da pojedem nešto što volim a čega sam se odrekla. Još uvek nisam radila proveru nivoa holesterola ali bez obzira na sve planiram da ostanem na ovakvoj ishrani jer toliko odgovara mom organizmu da je to zaista nestvarno.

P.S. Ukoliko želite da napišem post o obrocima koje konzumiram pišite mi u komentarima.

No, kada ste bloger onda mogu reći da je ipak za nijansu lakše jer nema ništa lepše kada sklopite saradnju koja će vam zaista pomoći u svakodnevnom životu, ali koja će pritom biti interesantna i čitaocima odnosno vama.

Dakle, kompanija Moja pijaca se već niz godina bavi prodajom namirnica putem online servisa gde svi koji žive na području Beograda imaju mogućnost da iz udobnosti svog doma naruče najkvalitetnije, najsvežije i najukusnije proizvode koje će im biti besplatno dostavljeni na kućni prag onda kada im to odgovara. Zar to nije ono šta svi potajno priželjkujemo?

Ljudi iz pomenute kompanije su bili veoma ljubazni da mi izađu u susret i pošalju nekoliko ogromnih paketa njihovih proizvoda kako bi ih isprobala u svrhu recenzije za vas i kako bih vam prenela svoje (iskrene) utiske vezano za njihovu dostavu, pa hajde da počnemo.

Ovo je moja celokupna porudžbina:


Ona se sastoji od sledećih proizvoda: ovsene pahuljice, korn fleks, suve smokve, suvo grožđe, sušena brusnica, oljušteno i sirovo seme suncokreta, pečeni lešnici, blanširani kikiriki, pečeni i neslani bademi, chia semenke, mandarine, iceberg salata, bagremov med Milošević, avokado, jagode u beloj čokoladi, sveže jagode, kivi, jabuke greni smit, paradajz i krastavac.

Na fotografijama ispod možete videti na koji način su bili upakovani i koliko proizvodi zaista izgledaju sveže, čisto i kvalitetno:









Kao što vidite poručila sam zaista dosta namirnica i mogu vam reći da sam sa svakom izuzetno zadovoljna. Pre svega proizvode sam poručila 8.04.2019. i zakazala isporuku za 12.04.2019. od 13-15h jer mi je tako odgovaralo. Porudžbina je pristigla pomenutog dana oko 14h tako da je rok zaista maksimalno ispoštovan. Proizvodi su stigli upakovani u 2 gajbice i svaki je pojedinačno bio sortiran u svoje pakovanje. Koju god namirnicu da sam isprobala bila je je veoma sveža i ukusna što me je zaista oduševilo. Prilikom samog plasiranja porudžbine sam stvarno uživala jer je sajt mnogo lepo uređen i praktično osmišljen. Takođe postoji mogućnost da označite meru (gramažu/kilažu/komad) određene namirnice i radnici će se potruditi da vam je dostave u željenoj količini koju ste naveli. Mislim da je ovo sajt koji svako treba da uzme u obzir kada je reč o namirnicama pijačnog porekla. Smatram da zaista vredi da pogledate šta sve to imaju u svom asortimanu jer sam sigurna da će vas pozitivno iznenaditi. Njihovu online prodavnicu možete posetiti OVDE, a takođe vam preporučujem da ih zapratite na Instagramu jer dele sve akcije i većinu infromacija o novopristiglim proizvodima.

Ja sam prezadovoljna!
- Da li ste vi imali iskustva sa ovim online servisom? Kakva su vaša mišljenja?

- To bi bilo to za ovaj post, nadam se da vam se dopada!
- Podelite sa mnom vaša mišljenja u komentarima. :)

Instagram: @iammilitza
Facebook page: Iammilitza
Pinterest: @iammilitza
E-mail: milicastanisicms@gmail.com

Voli vas vaša,

Comments

  1. Volela bih postove o hrani i kako ti pravis obroke <3

    ReplyDelete
  2. Predobar post i iskreno ovome je inspirisalo da nastavim sa zdravom ishranom! Ja sam poćela sa zdravom ishranom još početkom aprila, međutim uvijek bi mi se desilo da pojedem nešto nezdravo i stalno sam govorila od sutra ozbiljno počinjem. Ozbiljno sam počela prije malo manje od nedelju dana i počela sam prvenstveno zbog toga što imam višak kilograma i jednostavno sam nezadovoljna sobom, a takođe da ne bih imala zdravstvenih problema. Mnogo bolje se osječam od kad sam počela i mnogo sam pozitivnija. :)

    anastasjastyles.blogspot.ba <------------- novi post

    ReplyDelete
  3. Jooj, žao mi je čuti da si imala problema sa holesterolom... Ali u svakom zlu nešto dobro pa si zbog toga bila motivisana da se počneš zdravo hraniti, što je odličan i vrijedan pohvale korak. Sviđa mi se tvoja narudžba i način na koji si nam to predstavila. I ja se trudim da se hranim zdravije, izbacila sam dosta stvari i nadam se da ću nastaviti ovim putem! <3

    www.livinglikev.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!