Kako odrediti tip kose? | ALL ABOUT HAIR



Znam da me nije bilo nekoliko dana, ali s obzirom na to da je školska godina uveliko počela i da i dalje ne mogu da se naviknem na tu činjenicu pa ni da organizujem svoje vreme mislim da će blog trpeti jer neću biti toliko redovna, ali ću se zato potruditi da iako pišem ređe da mi postovi budu mnogo kvalitetniji od onih na koje ste navikli i da teme budu interesatnije za čitanje.

U nastavku ovog posta ću vam pisati o tipovima kose koje postoje i kako da odredite sopstveni. Mislim da će vam ovaj post biti i te kako od koristi, pa hajde da počnemo.

Naime, većina devojaka i žena nije zadovoljno sa svojom kosom i ne zna kako da se ponaša sa njom. Međutim, ukoliko ste svesni svog tipa kose onda je sve to za nijansu lakše jer onda znate koje preparate da koristite kako biste postigli željeni efekat sa kosom i kako bi ona u svakom trenutku izgledala onako kako vi želite odnosno negovano, sjajno a da pritom bude i mekana na dodir. To nije nikakva nauka i mislim da ćete svi biti upućeni u to koji tip kose imate nakon čitanja ovog posta.

- TIPOVI KOSE -


- NORMALNA KOSA -

Ovakav tip kose je onaj koji svi želimo da imamo, međutim osobe sa ovakvom kosom su prava retkost i obično ni njihova kosa nije zauvek takva, već sa vremenom postaje masna ili suva i to se obično menja u pubertetu. No, ukoliko vam je genetska predpozicija takva kosa onda ste vi prava srećnica! Ovakav tip odlikuje kosa koja nije ni masna ni suva i na njoj se ne vidi da je prljava ni posle 3 do 4 dana od pranja. Ukoliko imate ovakav tip kose vama će uglavnom odgovarati svi preparati i nije vam potrebno da koristite ulja i slične proizvode za sjaj i mekoću kose.


- MASNA KOSA -

Ovakav tip kose je za većinu nas noćna mora, međutim ako ne dolazi u kombinaciji sa suvim krajevima onda je ipak lakše nositi se sa njom. Prepoznaćete je po tome što se izmasti dan ili dva nakon pranja. Masnoća se prvo javlja na korenu t.j. temenu, međutim čestim češljanjem se prenosi na celu dlaku pa sve do krajeva. Ovakva kosa zahteva često pranje, međutim potrebno je da znate da postoje mnogi šamponi koji su pogodni baš za ovakav tip kose i koji ne sadrže dodatna ulja pa su odlični jer manje maste vašu kosu. Takođe, preporučujem vam da ne koristite dodatna ulja niti balzame, a ukoliko ipak želite da ih upotrebljavate onda ih nanosite samo na krajeve kako ne biste dodatno umastili teme. Međutim, ukoliko vam se uprkos svemu kosa i dalje brzo masti a ne želite da je perete svaki dan preporučujem vam da koristite suve šampone, a ukoliko ipak želite da perete kosu na svakih 2 dana onda možete da upotrebljavate prirodne šampone poput onih sa koprivom koji nemaju toliko hemikalija da ne biste isušili kosu do te mere da izgleda beživotno.


- SUVA KOSA -

Ovakav tip kose je karakterističan po tome što se ne masti pri korenu i dugo može da izgleda kao da je kosa čista, ali krajevi su obično procvetali, lome se i generalno se kosa teško oblikuje. Preporučujem da kod ovakvog tipa koristite šampone sa dodatnim uljima poput arganovog ili sa dodatkom keratina, ali i upotrebu maski i balzama (možete ih nanositi celom dužinom kose). Međutim, pazite da ne preterate sa šamponom i nemojte koristiti veliku količinu istog jer će dodatno isušiti vašu kosu. Izbegavajte često feniranje i peglanje presom i koristite četke sa drvenim zubcima zbog lakšeg raščeljavanja. Takođe toplo preporučujem da nanosite araganovo ulje na krajeve pre stilizovanja dok je kosa mokra ili da koristite neki tretman u spreju pa čak i vosak za kosu nakon njenog stilizovanja odnosno dok je suva. 


- TANKA KOSA -

Ovakva kosa je dosta tanja i dlake su ređe raspoređene nego kod normalnog tipa kose. Može da bude masna i suva i veoma je sklona opadanju. Takođe vrlo je osetljiva i može se lako oštetiti usled prevelikog izlaganja toplotom poput sunca, prese ili fena. Ne preporučuje se da ovakvu kosu vezujete u visoke repove koji su previše zategnuti jer to može dodatno dovesti do opadanja kose i stanjivanja. Ne postoji neka posebna nega što se tiče ovakve kose i negu možete uskladiti u zavisnosti da li vam je tip kose mastan ili suv. Toplo vam preporučujem korišćenje četke sa drvenim zupcima i masku za kosu koja se koristi na vlažnoj kosi prilikom pranja.


- OŠTEĆENA KOSA -

Nažalost, ovakav tip kose se stiče vremenom i to usled lošeg tretmana. Kosa u ovakvom stanju je lomljiva, suva, teško se stilizuje i oblikuje. Oštećenja su najčešće izazvana peglanjem presom, čestim feniranjem, mini-valom, nestručnim i čestim farbanjem i nedovoljnom negom. Takvo stanje dovodi ka gubitku dužine i gustine kose i često se krajevi moraju kratiti jer brzo procvetaju. Dakle, preporučujem šampone pogodne za suvu kosu, ređe pranje kose i izlaganje toploti, korišćenje ulja i tretmana u spreju, proizvode za zaštitu kose od toplote i često šišanje. Ponekad je možda bolje da umesto da svakoga dana stilizujete kosu sa aparatima je jednostavno vežete u punđu ili rep odnosno da skupite kosu i napravite neku frizuru (imate mnogo takvih tutorijala na jutjubu).


- KOMBINOVANA KOSA -

Ovakva kosa se masti pri korenu, a krajevi su suvi, kruti i ispucali. Do ovog tipa dovodi često feniranje i peglanje kose, ali i poremećaj hormona ili pubertet. Nažalost ovo je najčešći tip kose i najteži za negovanje i stilizovanje. Međutim, postoji mnogo preparata za ovakvu kosu i ona zahteva kombinovanu negu. Preporučujem šampone sa dodatkom gline, ali i klasične šampone za normalnu negu uz korišćenje balzama ili maske za kosu samo na krajevima. Dakle, ovakva kosa zahteva često šišanje krajeva, korišćenja ulja na krajevima dok je kosa mokra i voska za kosu ili sličnih preparata koji se koriste kada je kosa suva ali obavezno izbegavajte nanošenje proizvoda na koren odnosno teme. Ovakva kosa je obično oštećena pa ukoliko želite da sprečite dodatna oštećenja onda upotrebljavajte proizvode za zaštitu od toplote, ređe se peglajte, sušite kosu prirodno i umesto da je često perete pravite razne frizure.

- To bi bilo to za ovaj post i ukoliko želite post vezan za perut i kako se boriti protiv perutanja kose, ali i sa dodatnim savetima za rascvetane krajeve i sprečavanja opadanja kose pišite mi u komentarima.
- Nadam se da vam se post dopao i da vam je bio interesantan za čitanje. :)

Instagram: @iammilitza
Facebook page: Iammilitza
Pinterest: @iammilitza
E-mail: milicastanisicms@gmail.com

Voli vas vaša,

Comments

  1. Odličan post! Moja kosa je masna i dugo vremena sam se borila sa njom, tako da sam navilkla da je perem svaki drugi dan. Neki šamponi trenutno pomognu, neki ne, ali bez čestog pranja nema ništa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ista situacija kao kod mene. Drago mi je da ti se dopada post! ♡

      Delete
  2. Što se mene tiče, može se reći da mi je kosa masna, plus me nervira perut, te sam iz tog razloga kupovala šampone posebno namijenjene za moj tip kose i mogu reći da su mi jako pomogli. Odličan i jako koristan post. :)

    sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da si našla proizvode koji ti odgovaraju! Hvala ti mnogo, draga! ♡

      Delete
  3. Super post. Moja losa je suva i zaista se nikad ne vidi da je masna ili prljava,uvjek izgleda cisto. Super su savjeti za sve tipove kose,mislim da ce meni dosta pomoci. 😃

    PajaMala.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Ovo mi je jako pomoglo!Odlican post,svaka cast!

    ♥ MOJ BLOG! - Your Own Blog ♥ ( https://own-bloger.blogspot.com/ )

    ReplyDelete

Post a Comment

Hvala na svim vašim komentarima/Thank you for all of your comments!